Начало Офиси Онлайн Калкулатор Мнения Блог Кредитна Карта Обратен Лизинг Контакти

Разбира се всичко е обвързано с месечните доходи, но дори и при ниски такива пак е важно да се съобразят много неща, за да се излезе от него и да се избегне дори връщането към него.

Какво представлява планирането

Финансовото планиране представлява едно подредено представяне на финансовите възможности на даден човек или семейство, както и отношението на хората към неговото развитие. Сигурно всеки би се съгласил, че ако не се грижи за нещо, то е оставено на течението или произвола.

Както 24пари е сайт за сравнение на кредитни услуги, така тук може да намерите и много полезна информация, която да Ви бъде полезна. Особено, когато се има в предвид управление на лични финанси и максимално управление на риска от нежелани финансови ситуация, за това обръщаме внимание на тази част.

Основни фактори

При финансовото планиране има 2 основни фактори, които влияят на всичко останало. Както вероятно се досещате те са – приходи и разходи. Разликата между тях определя сегашното положение и съответно дава основа да се вземат важни решение в каква степен да се развива.

На практика вариантите между приходи и разходи са 3 – да са положителни, да са 0 на 0, или пък да са отрицателни. При всеки един вариант има различни подходи, като обичайно следващите действия са постъпателни.

Примерно, ако финансовото положение на месечна база е отрицателно, е добре първо да бъде изравнено. След това вече може да се обърне внимание и да постигне положителен резултат в края на следващи месеци.

Когато се организира личното финансово планиране се съобразяват източниците на приходи и съответно посоките, които отиват разходите. Оптимизирането на разходите по един отговорен начин е основа да се работи и върху постигане на по-големи приходи.

Сред много хора има тенденцията, колкото повече изкарват, толкова повече да харчат. По този начин се говори за изграден навик на гонене на нулева или дори отрицателна стойност на финансовото положение.

Тук може да се каже, че има и психологически аспект, но в момента няма да разглеждаме него.

Важен аспект

Моментът, в който човек прецени, че харченето на пари е равносилно на свободно действие, тогава може да се каже, че е навлезъл в пряко обвързаност с приходите и те са основа за неговото бъдеще и реализиране на лично щастие. Реално за всеки е така, но при този тип хора има доста сериозна зависимост.

Може би сте срещали хора, които са имали добри доходи и съответно разточително са харчили за каквото се появи в ежедневието.

Харченето не е спорт или средство за релакс.

При този тип хора, ако в даден момент има значителен спад на парите, изпадат в много сложна ситуация, защото не могат да обслужват навиците си и 'свободата' да харчат на воля. Поради тази причини финансовото планиране е препоръчително за всеки човек.

Финансова дисциплина и култура

Когато се насочим по-конкретно към планиране на финансите, трябва да се вземе под сериозно внимание и личната финансова дисциплина и култура. Когато човек изгради правилна програма от действия, единствения начин да постигне успех с нея е да започне да я ползва.

В момента достъпът до информация е много лесен и за кратко време може да придобиете представа за финансовото положение в локален и дори глобален мащаб, да сравните как различните видове домакинства харчат парите, да коментирате с близки и приятели, и още много други варианти.

Дисциплинирано и отговорно отношение е основната част към постигане на контрол.

Практични варианти

Вероятно много хора се чудят как да постъпят в тяхното положение и какво е нужно да предприемат на този етап, и чак тогава да мислят за следващия. Според 3-те варианта на личните финанси като резултат може да бъдат ползвани съответните модели:

  • 1. При отрицателен баланс – стремеж да се намалят разходите максимално, особено за инерционни неща като кафета, цигари, алкохолни напитки и високо плащане за хранене. В този момент е добре да се комбинира с търсене на варианти за допълнителни доходи в свободно време, по-добре платена работа, включване в проекти и други. Един дейтален отчет за кое колко плащате на месец може дори да Ви шокира. Вече веднъж постигнат баланс от никакви отрицателни стойности е добре той да бъде задържан поне за период от 3 месеца.
  • 2. При 0:0 на края на месеца – добре е да се провери дали няма излишни разходи, които може да се ограничат за известен период или като цяло. Това може даде мигновенно шанс за постигане на положителен баланс. Определено повишаване на доходите е от основно значение, но то е обвързано и с отговорно харчене. Една лична сметка на финансите си и как ги ползвате може да Ви даде по-добра светлина на реалното състояние, защото ако взимате в порядъка на 1000 – 2000 лв и харчите в този диапазон, определено не се възползвате от положението си и изграждате доста скъпи навици. Тук всеки може да има собствена гледна точка, но от положителните ситуации е важно да се възползва човек, а не само да ги 'консумира'.
  • 3. При положителен месечен баланс – това е моментът, който всеки предпочита. И както с нарастване на положителните страни, се увеличават пропорционално и отрицателните. Едно интелигентно организиране на финансите Ви може да открие нови възможности за спестяване и дори инвестиране на средства, за да увеличите техния обем. За много хора в положение на добри доходи не е нужно да обръщат внимание, но наистина се оказва че точно това е моментът, когато трябва да обърнат най-сериозно отношение. Високите приходи трябва да се задържат и да се мисли за вариант, при който те да спестяват и увеличават. Всеки друг модел може насочи човек към една от точки 2 или дори 1.

С няколко думи като заключение – изграждането на финансово планиране базирано на реалните нужди и възможности, които да има съответните граници във всяко едно от 3-те положения може да даде положителен поглед върху много по-добре организирано бъдеще. Ползването на готови варианти за всеки един от 3-те момента също е един практичен ход.

Най-лесните стъпките за изчисляване на личните финанси:

  1. Списък на всички места, от които имате приходи – ако е само едно, трябва да се погрижите за него и може би на имате алтернативи
  2. Детайлен списък на всички разходи според вида им – кафета, закуски, транспорт, телефон, телевизия, хранене, забавления и т.н.
  3. Анализиране кой от разходите може да бъде намален и как може да се увеличат приходите.
  4. Изграждане на навици и дисциплина на харчене, което да Ви гарантира стабилно финансово положение или поне то да не бъде отрицателно.

Екипът на 24пари наистина препоръчва да обърнете внимание на тези неща, защото са изключително важни в среда, която е основно базирана на финанси. Човек винаги може да се обърне към кредитирането, ако покрива критериите за одобрение, но това може да е само в екстремни ситуация, а като цяло нещата просто да бъде в нормата или добре.