Начало Офиси Онлайн Калкулатор Мнения Блог Кредитна Карта Обратен Лизинг Контакти

Рубрика 'Мнение на Експерта' - тази седмица с Росен Христов от Рива Кредит

Причината да се изтегли кредит е, че искаш да направиш нещо сега, точно в този момент, защото в следващ по-късен, много по-късен момент, когато си набавил необходимите средства от собствен източник на доход, ефектът не е същият или е закъснял. Винаги съм давал пример със изтеглянето на заем за покупка на жилище.

За това има два варианта – първият е да събираш пари в продължение на дълги години, и вече ти се е „отщяло“ да правиш това или просто си „поостарял“, за да си купуваш жилище, докато варианта със изтеглянето на заем ти дава възможността да купиш имота сега и да живееш в него сега и години напред.

Решението да се вземе заем трябва винаги да се прави с условието, че предварително са съобразени възможностите за изплащането му, източниците на доходи, колко дълготрайни могат да бъдат тези доходи, или поне да покриват времето за изплащане на заема. Важен момент е да се прецени колко са постоянни източниците на доходи, с което условие да се осигури редовното изплащане на кредита, така както е договено с кредитора.

Затова всеки, който тегли заем трябва предварително да си е направил сметката, по колко ще отделя всеки месец или седмица за плащане на вноски по кредити, и след приспадането на тези суми, колко ще му остава „в джоба“ за да запази обичайният си стандарт на живот.

В повечето случаи, тегленето на кредит означава „затягане на колана“ за известен период от време. Няма категорично правило, до размера на каква сума е добре да се изтегля кредит, съобразявайки го с получаваните доходи /лични или общи доходи като домакинство/, но със сигурност е валидно правилото, след приспадане на сумите за вноски по кредити и други обичайни разходи – ток, вода, електричество, отопление, лечение и други подобни, останалата разполагаема част от доходите да позволи запазването и обслужването на ежедневните потребности.

Приемам, че е доста объркващо ако се пресмята в проценти, и се сложи граница, колко процента от дохода може да се отделя за изплащане на вноски. Има и други два типа подход към избора на кредит – да се съобразиш и предпочетеш поносима вноска по кредита и не толкова със цената и срока, или водещо в решението да бъде крайната цена на кредита /колко общо ще върнеш накрая – главница+лихва и евентуални други разноски/.

Вие сте тук