Начало Офиси Онлайн Калкулатор Мнения Блог Кредитна Карта Обратен Лизинг Контакти

Какво представлява кредитната история?

Всеки човек, който e получавал кредит независимо от банка или небанкова финансова институция, фигурира в базата данни на финансовите кредити към БНБ (Централен кредитен регистър), която съхранява информация за кредитополучатели, която се актуализира постоянно.

Казано накратко – всеки потребител на кредит има собствено кредитно досие. Това е справката, която кредитните компании правят за своите кредитоискатели. Досието показва вашата „история“ – дали сте били редовен и коректен платец. Вашето одобрение за заем зависи от нея, затова е важно да сте показани в добра светлина.

Как да имаме добро кредитно досие?

Започваме с това, че е абсолютно задължително да подбирате винаги внимателно размера на заема, който искате. По-големият размер на заема води със себе си и по-големи погасителни вноски, което би могло да ви затрудни да ги внасяте навреме. Изпадайки в подобна ситуация, Ви се налагат наказателни лихви, които неизбежно ще се отразят на кредитното ви досие. Така че колкото по-малък е Вашият кредит, толкова по-бързо и лесно бихте могли да го изплатите.

Взимане на няколко кредита едновременно – избягвайте го! Обвързването с няколко наведнъж и забавяне по някоя от вноските ви няма как да не се впишат във вашата кредитна история, а и високите лихви няма да ви пропуснат.

Планирайте внимателно своите финанси! Хората, които имат, за съжаление, лошо кредитно досие надали са искали да се сдобият с такова. Вероятно не са си направили бюджет, който да им онагледи финансовото положение и който да следват по време на погасяване на кредита. Организирането на финансите е от огромно значение, за да се постигне балансът межу приходите и разходите ви.

Бъдете отговорни и при плащането на другите си сметки. Знайте, че в кредитното досие попадат и водени срещу Вас дела или искове за просрочени сметки/неплатежоспособност от Ваша страна.

Вие сте тук